De historie van SJP


Rij je al vanaf 1987 motor en ben je bekend met het verbouwen en aanpassen van motorfietsen? Dan is de kans vrij groot dat je naam SJP herkent.

De naam SJP (Sjouke Jorna Products) bestaat namelijk sinds 1987, toen de oprichter Sjouke Jorna in zijn schuur achter het huis de eerste aangepaste balhoofdplaten voor zijn Harley Davidson uit een stuk aluminium had geproduceerd. Met het originele ontwerp van zijn balhoofdplaten was hij niet tevreden. Er was ruimte voor verbetering. Na veel zaag-, vijl- en polijstwerk had hij onderdelen op zijn motorfiets gemonteerd, waarna het ineens heel hard ging. In korte tijd steeg de belangstelling bij andere motorliefhebbers aanzienlijk. Van het éne op het andere moment stond Sjouke in de avonden en weekenden balhoofdplaten voor anderen te monteren.

De geboorte van SJP

Het duurde niet lang voordat de ondernemer in Sjouke naar boven kwam. Hij nam het besluit om te stoppen met zijn baan en een sprong in het diepe te wagen. Zijn volle focus kwam te liggen op het ontwerpen en produceren van zijn eigen lijn motorfiets onderdelen. SJP was geboren.

In 1990 verhuisde Sjouke van de schuur het achter huis naar een wat grotere schuur op de Oude trekweg in Harlingen. Hier kon hij meerdere machines in kwijt en tegelijkertijd ook nog een polijstafdeling inrichten, om zo alles in eigen beheer te houden.

In 1992 kwam de loods van de buurman te koop te staan. Sjouke maakte daar direct gebruik van en verhuisde datzelfde jaar nog.

Alles in eigen beheer

De onderdelen van SJP verkocht hij toen al over de gehele wereld. Hij besloot een deel van de productie onder te brengen bij een externe machinefabriek, die het CNC draaien- en freeswerk op zich nam. Op die manier kon SJP aan de alsmaar stijgende vraag naar motoronderdelen blijven voldoen.

In 1994 werd er een extra loods bijgebouwd, met als doel een eigen CNC-afdeling te starten om zo alles in eigen beheer te kunnen houden.

De jaren daarna groeide SJP uit tot marktleider op het gebied van custom voorvorken. De ontwerpen van Sjouke vielen overal in de smaak en werden wereldwijd verkocht in meer dan 22 landen. Op custom shows vielen motoren met SJP-onderdelen regelmatig in de prijzen.

 

Start JORN

Helaas heeft Sjouke in het jaar 2000 SJP moeten verlaten, waarna hij in 2004 een start maakte met het ontwerpen en produceren van motorfiets onderdelen onder de naam JORN. Ook ontwierp hij onderdelen voor private label klanten.

In 2005 deed Mark Jorna intrede in het bedrijf van zijn vader. Eerst in de assemblage, later als manager van de inkoop en verkoop van de motorfiets- onderdelen. Ook richtte hij een eigen polijstbedrijf op.

Ook deze motorfiets onderdelen vielen erg in de smaak bij custom-bouwers, met als hoogtepunt het winnen van de Discovery’s bikers build off USA met de Grand Prix voorvork en remklauwen.

Helaas ging het steeds minder met de verkoop van de motorfiets onderdelen, met als gevolg dat JORN in 2012 was gestopt. Vervolgens had Sjouke het bedrijf dat hij zo groot had gemaakt weer teruggekocht. Zodoende kwam SJP na 12 jaar weer in handen van de oprichter.

Sjouke en Mark gingen beide hun eigen weg. Sjouke ging verder in het CNC draaien en frezen en heeft nu zijn eigen machinefabriek. Mark ging verder met zijn polijstbedrijf en het polijsten van motorfiets onderdelen. Ook beheert hij één van de grootste webwinkels op het gebied van polijstmaterialen en poetsmiddelen.

In het jaar 2020 hebben vader en zoon besloten de handen inéén te slaan en SJP weer nieuw leven in te blazen. Sjouke als specialist in het ontwerpen en produceren van motorfiets onderdelen en Mark als specialist in het polijsten en poetsen van motorfiets onderdelen.

Om te beginnen is SJP gestart met een complete polijstlijn voor het opknappen en onderhouden van aluminium motorfiets onderdelen. De lijn bestaat uit een polijstset, polijstschijven en een beschermende metaalpoets.

Het plan is om de komende jaren de lijn uit te breiden met onder meer nieuwe SJP motorfiets onderdelen. SJP heeft er altijd al naar gestreefd en zal ook altijd als doel hebben om toonaangevende kwaliteit te leveren voor zowel de motorbranche als de markt van poets- en polijstmiddelen.